Jedným z možných spúšťačov prejavov atopického ekzému môže byť aj strava. Hoci vplyv tohto spúšťača so stúpajúcim vekom pacienta slabne, u niektorých pacientov nemusí byť zanedbateľný. Jesť sa však musí, či je človek zdravý alebo nie. Predstavte si svoje telo ako stroj, ktorý k správnemu fungovaniu potrebuje kvalitné palivo. A palivom ľudského tela nie je nič iné, ako práve jedlo.
Pacienti s diagnózou „atopický ekzém“ po určitom čase dokážu celkom spoľahlivo diagnostikovať, ktorý pokrm im robí dobre a ktorý nie. Problém môže nastať pri masáži zaručenými informáciami o (ne)vhodnosti tých-ktorých potravín. Tie môžu človeka ovplyvniť natoľko, že svoj jedálničiek dramaticky zredukuje a niektoré jedlá v priebehu dňa vynechá úplne.
Všeobecne platné výživové odporúčania hovoria, že človek by mal jesť minimálne 3krát, ideálne 5-6krát denne. Napríklad deti tento režim dodržiavajú takmer automaticky. Skúste si to všimnúť, prípadne svoju rodinu veďte práve týmto smerom. Pravidelné a vyvážené stravovanie zabraňuje výkyvom hladiny cukru v krvi. Nemusíte teda riešiť návaly hladu a „hasenie“ situácie sladkosťami, pečivom či dezertmi, ktoré cukor v krvi rýchlo zvýšia. Samozrejme, že nie je dôležité len to ako často jete, ale aj to, v akom množstve a zložení potravu prijímate. Základnými živinami pre telo sú tuky, bielkoviny a sacharidy, ktoré dopĺňajú minerály, vitamíny a vláknina.
Bielkoviny
Sú základným stavebným prvkom ľudského tela a dôležitým činiteľom v mnohých procesoch, ktoré sa v ňom odohrávajú. Pravidelný prísun bielkovín sa dá riešiť konzumáciou mäsa, mlieka, rýb, tvarohu či iných mliečnych produktov, vajec a strukovín. Kvalitné bielkoviny by mali tvoriť 15 až 30% našej stravy.
Tuky
Tuky sú výdatným zdrojom energie a jedlám dodávajú chuť. V dennom príjme by mali byť obsiahnuté zhruba z 30%. Avšak nie je tuk ako tuk. Pre telo prospešné tuky skonzumujete v orechoch či olivovom oleji a potravinách bohatých na mastné kyseliny. Niektoré zložky zdravých tukov si naše telo nedokáže vytvoriť, no k svojej činnosti ich potrebuje. Naopak, pozor si treba dať na tuky v údeninách a plesňových syroch – tie môžu atopiu zhoršovať.
Cukry
Inak povedané sacharidy; sú jedným z hlavných dodávateľov energie pre telo. Sacharidy obsahuje ovocie, múčne výrobky, ryža či zemiaky. Ak sa pýtate na vhodnosť konzumácie potravín bohatých na sacharidy, preštudujte si tabuľky s glykemickým indexom jednotlivých potravín. Skúste dodržiavať zásadu, podľa ktorej by ste ku konzumácii sacharidového jedla mali zaradiť zdroj kvalitných bielkovín (pečivo + kvalitná šunka, cestoviny + kuracie mäso a pod.).
Dobrý vodítkom pri dodržiavaní správnej životosprávy je výživová pyramída. Konzumujte pokrmy proporčne podľa nej a zdravotné problémy by sa vám mali vyhýbať.
Text:PR